Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Σταυροί από φύλλα φοινίκων στο Εμπορείο της Σαντορίνης!

Είχαμε αναφερθεί και παλαιότερα αναφορικά με διαδικασία κατασκευής σταυρών από φύλλα φοίνικα στην περιοχή της Έξω - Γωνιάς Σαντορίνης αλλά και του Εμπορείου της Σαντορίνης, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά των Κυκλάδων.
Μάλιστα στο χωριό αυτό κατασκευάζουν 1.500 με 2.000 περίπου σταυρούς κάθε χρόνο, από τα χεράκια της κυρα-Γιωργίας, αλλά και του συζύγου της του κυρ-Γιώργη Ζαμπέλη!  
Φέτος έτυχε να παρακολουθήσουμε εκ νέου το
ζευγάρι αυτό πως έκανε την διαδικασία αυτή, η οποία είναι αρκετά επίπονη. 
Όμως η αγάπη τους για την Εκκλησία είναι βαθιά και μεγάλη, όπως αυτό φαίνεται από τα έργα τους. 
Παράλληλα η δραστηριότητά τους επεκτείνεται και στα εκκλησιαστικά υφασμάτινα δημιουργήματα που απαιτούνται στον ναό, με ιδιαίτερη φροντίδα και μεράκι. 
Όμως αναφορικά με το θέμα μας, θέλουμε να τονίσουμε πως για την κατασκευή και την προετοιμασία του εορτασμού των βαΐων, πράγματι είναι πολύ και εξαντλητική δουλειά, αφού κατασκευάζουν πολλούς και ποικιλόμορφους σταυρούς, μικρούς, μεγάλους κτλ, καθώς και τα πανύψηλα βαγιοφόρα που θα στολίσουν τον ναό την παραμονή του εορτασμού των των Βαΐων.  
Η διατήρησή των μέχρι και την ημέρα του εορτασμού γίνεται σε υγρούς και δροσερούς χώρους, με συχνές αλλαγές των νερών που είναι βυθισμένοι σε ανάλογους χώρους, έτσι ώστε να μη βουρκιάσουν και μυρίσουν αυτοί και τα νερά τους!
    Μία από τις σημαντικότερες δυσκολίες για το παραδοσιακό μας έθιμο είναι, όσο και αν μας φαίνεται παράξενο, το κόψιμο των φοινικόκλαδων!
 
Γιατί θα πρέπει να ξετυλίξουν τους δεμένους από λινάτσες, αγκαθωτούς φοίνικες, να προβούν στη χειρουργική κοπή των, και τέλος, ξανά το δέσιμό τους όπως τους είχαν πρωτύτερα.  
Με αποτέλεσμα τα χέρια των υπευθύνων συνήθως να στάζουν κηλίδες αίματος τις μέρες αυτές, και να καταπίνουν τον πόνο τους, γιατί ως γνωστό τα αγκάθια του φοίνικα, πέρα από το τσίμπημα, προκαλούν μεγάλους και έντονους πόνους.....   

   Κατά την υποδοχή του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, ο λαός τον υποδέχθηκε από τα βάγια φοινίκων, όπως αυτό αναφέρεται στο κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο (12, 12-13).   
Η εκκλησία μας λοιπόν και από το σημείο αυτό, πήρε την λέξη βάιο, και βάγιο  είναι ο νέος βλαστός που βγαίνει από τα δένδρα της άνοιξης, εποχή που πάντα πέφτει η Μεγάλη Εβδομάδα και η Ανάσταση του Χριστού μας!  
Την Κυριακή αυτή, ο κάθε τόπος την εορτάζει με τη δική του μεγαλοπρέπεια και μάλιστα έχει και τα δικά του βάγια που είναι σύμφωνα με τη χλωρίδα του τόπου του.  
Σε πολλά μέρη τα βάγια είναι δάφνες, πανάρχαιο λατρευτικό φυτό, σε άλλα πάλι η ιτιά και μυρτιά ή ακόμη και άλλα νικητήρια φυτά.  
Στην περιοχή μας παλιότερα τα κλαδιά που έκοβαν από την αρχή της Σαρακοστής, τα τοποθετούσαν μέσα σε σκοτεινούς χώρους όπως σε κάναβες, ή άλλους σκοτεινούς και υπόσκαφους χώρους, τους έβαζαν μια στρώση από "άσπα" ένα είδος θηραϊκής γης, τα φοινικόκλαδα και άλλη μία στρώση από το ίδιο χώμα, όπου συχνά τα έβρεχαν, μαλακώσουν αλλά και να διατηρήσουν τα φύλλα τους το άσπρο τους χρώμα.
   Το έθιμο αυτό πέρα από τη Σαντορίνη, υπάρχει και σε άλλες περιοχές της χώρας μας όπως την Κρήτη, την Χίο, την Ζάκυνθο, τα Κύθηρα, τη Νάξο, την Ύδρα, αλλά και σ΄ άλλες περιοχές.
 
Όμως χρόνο με τον χρόνο παρουσιάζεται εντονότερο το πρόβλημα της αναζήτησης των φύλλων φοίνικα, αφού έχουν προσληφθεί από μια νέα ασθένεια, ένα ειδικό και μεγάλο σκουλίκι στην καρδιά του φοίνικα και τον οποίο τον καταστρέφει ολοσχερώς. 
Εάν αυτό συνεχιστεί, τότε θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα στο έθιμο αυτό. 
Στη συνέχεια όμως, μπορείτε να δείτε ανάλογες εικόνες από την παραδοσιακή μας κατασκευή των σταυρών από τα βάια των φοινίκων, μέσα  από το αρχείο της ιστοσελίδας μας.
Χρόνια Πολλά και Καλή Ανάσταση!
Δείτε το βίντεο






Πηγή: Αρμενιστής
 Πηγή: Αρμενιστής

 

 

 

Κλικ εδώ. Βαΐων! Στολισμένη Εκκλησία από βαγιοφόρα φοινίκων στο Εμπορείο της Σαντορίνης 4.4.2015


  

 

Κλικ εδώ. Σταυροί από Βάγια Φοινίκων. Οι Σταυροί των Βαΐων από φύλλα του φοίνικα στην Έξω Γωνιά Σαντορίνης!!! 

 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ! Σταυροί από Βάια Φοινίκων στο Εμπορείο Σαντορίνης!

 

 

Κλικ εδώ. Σταυροί από Βάγια Φοινίκων. Οι Σταυροί των Βαΐων από φύλλα του φοίνικα στην Έξω Γωνιά Σαντορίνης!!! 

 

 


 

 

 

 

Κλικ εδώ για να δείτε τα Κάλαντα του Λαζάρου στο Καμάρι της Σαντορίνης 16 Απριλίου 2011

 

 


 

 

Κλικ εδώ. Πάσχα 2014 στο Καμάρι της Σαντορίνης 20.4.2014 

 

 

 

  

 

Κλικ εδώ, για να δείτε περισσότερους εορτασμούς από την Περίσα της ευρύτερης ευρύτερης περιοχής του Εμπορείου της Σαντορίνης!

 

Κλικ εδώ για να δείτε περισσότερους εορτασμούς στην περιοχή της Έξω Γωνιάς της Σαντορίνης

 

 Κλικ εδώ για να δείτε περισσότερους εορτασμούς από την ευρύτερη περιοχή του Καμαριού της Σαντορίνης   

 

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.