Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Παναγία η Καμαριανή! Η Ιστορία της Ιεράς Εικόνας

  Η Ιερά Εικόνα της «Παναγίας Καμαριανής» βρέθηκε με θαυματουργικό τρόπο κατά τον 19ο αιώνα στην πόλη της Αλικαρνασσού της Μικράς Ασίας. 
Εκεί ζούσε μια ευσεβής Χριστιανή, την οποία επισκέφτηκε σε όνειρο η Παναγία, με μορφή μαυροφορεμένης επιβλητικής γυναίκας, λέγοντας της να εγκαταλείψει το σπίτι της γιατί αποτελούσε κτήμα δικό της. 
Το όνειρο επαναλήφθηκε τέσσερις φορές.
Την τέταρτη φορά η Θεομήτορ της αποκάλυψε, ότι μέσα στο σπίτι ήταν θαμμένη η Εικόνα της και υπέδειξε το μέρος, όπου έπρεπε να σκάψουν για να τη βρουν. 
 Η γυναίκα αναζήτησε την Εικόνα και την βρήκε κάτω από μία καμάρα, γι' αυτό και της έδωσαν την επωνυμία «Καμαριανή»
Την εύρεση της Εικόνος ακολούθησαν πολλά θαύματα και οι κάτοικοι της
Αλικαρνασσού αποφάσισαν και οικοδόμησαν Ναό προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου, όπου και κατέθεσαν την Εικόνα. 
Γύρω από τον ναό υπήρχε περιστύλιο με πολλές καμάρες γεγονός που σύμφωνα με άλλη εκδοχή έδωσε την επωνυμία στην Ιερά Εικόνα.
Ο Ναός σώζεται μέχρι σήμερα σε κατάσταση εγκατάλειψης.
Η θαυματουργός Εικόνα παρέμεινε στο Ναό της στην Αλικαρνασσό της Μ. Ασίας μέχρι το 1922.
Δίπλα στο Ναό βρισκόταν η κατοικία της Μαριγίτσας Τακόρη, η οποία είχε και την επιμέλεια του.
Η ευσεβής εκείνη γυναίκα φεύγοντας από την Αλικαρνασσό μέσα στον πανικό της Μικρασιατικής καταστροφής πήρε και την Εικόνα μαζί της ως Ιερό Κειμήλιο στην Κάλυμνο όπου και εγκαταστάθηκε. 
Μετά τον θάνατο της οι συγγενείς της μεταφέρονται στην Αθήνα μαζί με την Εικόνα.  
Οι κάτοικοι της Αλικαρνασσού που εγκαταστάθηκαν στην Κρήτη και ίδρυσαν το προάστιο της Νέας Αλικαρνασσού στο Ηράκλειο αναζήτησαν την Εικόνα χωρίς όμως αποτέλεσμα. 
Η Παναγία επεφύλαξε την ευλογία να φανερώσει εκ νέου την θαυματουργό Εικόνα της στον Αρχιμ. Τιμόθεο Καλαμπερίδη προηγούμενο της Ιστορικής Μονής Αγκαράθου, ο οποίος ταξίδευσε στην Αθήνα με την επιτροπή των Αλικαρνασσέων όπου οι συγγενείς της κ. Μαριγίτσας τους παρέδωσαν την Εικόνα την οποία μετέφεραν στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ν. Αλικαρνασσού.
Πόθος των κατοίκων της Νέας Αλικαρνασσού ήταν να οικοδομηθεί Ναός της Υπεραγίας Θεοτόκου, ο οποίος θεμελιώθηκε το έτος 1986, αποπερατώθηκε και εγκαινιάστηκε στις 29 Ιουνίου 2003.
Η Εικόνα ανήκει στον εικονογραφικό τύπο της Βρεφοκρατούσας Θεοτόκου.
Είναι φορητή-σκαφωτή Εικόνα, ανυπόγραφη και προέρχεται πιθανότατα από Μοσχοβίτη Αγιογράφο. Χρονολογικά τοποθετείται ανάμεσα στα μέσα του 14ου αιώνα έως και τον 16ο αιώνα.
Κατά την παράδοση η Εορτή της Συνάξεως της Ιεράς Εικόνος τελείται την Τετάρτη της Μεσοπεντηκοστής, πιθανόν ημέρα της ευρέσεώς της.
Τελειώνουμε με την παράκληση η Υπεραγία Θεοτόκος η «Καμαριανή» να σκέπει και να προστατεύει πάντοτε όσους με κατάνυξη και ευλάβεια καταφεύγουν στην Ιερά Εικόνα της.

http://kamariani.blogspot.gr

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΜΑΡΙΑΝΗΣ

(ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ) "ΠΕΤΡΟΥΜΙ"

Στην παλιά Αλικαρνασσό (Μ.Ασία) καθόταν μια γυναίκα στο σπίτι της. Αυτή είδε στον ύπνο της μια μαυροφόρα γυναίκα να της λέγει να φύγει από το σπίτι της γιατί ήταν δικό της.
Το λεει στον άνδρα της και της λεει όνειρο είναι. Αλλά το όνειρο αυτό επαναλήφθηκε τρεις φορές. Τότε της λεει ο άνδρας της όταν την ξαναδεί να τη ρωτήσει ποια γυναίκα είναι.
Πράγματι όταν την ξαναείδε την ρωτά, «Ποια είσαι και μου λες να φύγω από σπίτι μου;» τότε εκείνη της απαντά: 
« Είμαι η Παναγία και σκάψετε στο τάδε μέρος να βρείτε την εικόνα μου. Θέλω να μου κτίσετε εκεί σπίτι (εκκλησία δηλαδή)
Πήγαν και έσκαψαν και βρήκαν την εικόνα σ’ ένα καμαράκι, γι’ αυτό την λένε και Καμαριανή.
Ακούστε τώρα το μεγάλο θαύμα της Καμαριανής:
Στον Τουρκικό πόλεμο πήρανε όλους τους Χριστιανούς έξω από την πόλη μικρούς και μεγάλους. Η Μαριγίτσα Τακόρη που καθόταν απέναντι από το εκκλησάκι πήρε την εικόνα της Παναγίας μαζί της και την παρακαλούσε να βοηθήσει τον κόσμο. 
Και Ω του θαύματος: 
Εκεί που περίμεναν τον θάνατο ήρθε ειδοποίηση από τον Μεγάλο Τούρκο να μην σκοτώσουν τους Χριστιανούς μόνο να αφήσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. 
Μετά ήρθε άλλη διαταγή να φύγει ο κόσμος και να πάει στα Δωδεκάνησα που ήταν κοντά. 
Τότε λέγει η Μαριγίτσα Τακόρη «Παναγία μου’ το σπιτάκι δεν μπορώ να το πάρω αλλά εσένα δεν θα σε αφήσω στους τούρκους (διότι αυτή περιποιόταν το εκκλησάκι της)»
Έτσι και έγινε. Πήρε την εικόνα και ήλθανε στην Κάλυμνο.
Εκεί την είχε σπίτι της από όπου την παίρνανε οι Καλύμνιες και της κάνανε ξενύχτια και λειτουργίες.
Τα παιδιά της οικογένειας Τακόρη πήγαν στην Αθήνα να εργασθούν και πήραν την εικόνα μαζί τους.
Μάθανε οι πατριώτες ότι η Καμαριανή Παναγία βρίσκεται στην Αθήνα. 
Τότε φεύγει από την Νέα Αλικαρνασσό ένας παπάς Τιμόθεος με μια επιτροπή και πηγαίνει στην Αθήνα και βρίσκουν το σπίτι που ζούσαν τα παιδιά της οικογενείας Τακόρη. 
Τους είπαν: «να μας δώσετε την Παναγία την Καμαριανή γιατί θέλουν οι πατριώτες να την έχουν στην νέα πατρίδα (Ν. Αλικαρνασσό) να την προσκυνούν και να τους προστατεύει από κάθε κακό». Αυτοί την έδωσαν.
Με μεγάλη χαρά την υποδέχθηκαν οι πατριώτες, την τοποθέτησαν μέσα στον Ναό του Αγίου Νικολάου και έκτοτε πόθος των κατοίκων ήταν κτισθεί μια καινούργια εκκλησία της Παναγίας για να τιμάται το εικόνισμα της Παναγίας της Καμαριανής.
Γι’ αυτό το σκοπό δώρισε οικόπεδο η χήρα Διονυσία Βαρδαξή
Το εκκλησιαστικό συμβούλιο για να εκπληρωθεί η επιθυμία των ενοριτών αποφάσισε να κτίσει την εκκλησία.


ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΜΑΡΙΑΝΗΣ

Panagia-Kamariani-final

Η Μονή ειναι νοτια της Μελβούρνης πάνω σε ενα καταπρασινο λόφο που ονομαζεται RED HILL δίπλα απο αμπελωνες και απο φάρμες γεματες κερασιες και αλλες φάρμες με τυρια και γαλακτοκομικα!
135 Arthur Seat Rd, Red Hill, Vic. 3937
Τηλ.: (03) 5989 2383, Fax: (03) 5989 2889
Email: panagia.kamariani@onestream.com.au
Ἱερατ. Προϊστάμενος: Οἰκονόμος Οἰκουμενικού Θρόνου
κ. Ελευθέριος Τάτσης
Τηλ.: (03) 5989 2437, Mobile: 0417 336 016
Πανήγυρις: Την 8ην Σεπτεμβρίου.

Κλικ στις πιο κάτω ιστοσελίδες:
https://www.google.com.au/maps
Φωτογραφίες από την Ιερά Μονή της Παναγίας της Καμαριανής από την Αυστραλία, που μας έστειλε ο φίλος αναγνώστης της ιστοσελίδας μας, και τον οποίο ευχαριστούμε θερμά!

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.