Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Μας αποχαιρέτησε ο αγαπητός σ΄ όλους μας παλιός Ιεροψάλτης της Ι.Μ. Θήρας Άγγελος Παπαδόπουλος (6.8.1932 - +13.10.2015)

Σε ηλικία 83 ετών έφυγε από το κόσμο αυτό ο αείμνηστος και αγαπημένος σ΄ όλους μας παλιός ιεροψάλτης του Μητροπολιτικού Ι.Ν. της Υπαπαντής του Κυρίου της Ιεράς Μητροπόλεως Θήρας Αμοργού και Νήσων Άγγελος Παπαδόπουλος.
Ο Άγγελος γεννήθηκε στις 6 Αυγούστου του 1932 και μας αποχαιρέτησε στις 13 Οκτωβρίου του 2015.
Ήταν ένας καλός και εξαίρετος οικογενειάρχης, αλλά και ένα σεβάσμιο και διακριτικό πρόσωπο της
κοινωνίας μας.
Χαρακτηριστική ήταν η μελωδική του φωνή, που με την παρουσία του λάμπρυνε τον Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής από τους βυζαντινούς ύμνους της εκκλησίας μας.
Χαρακτηριστική ήταν η απόδοση του ύμνου που απέδιδε κάθε χρόνο στον Εσπερινό της Υπαπαντής προς την Παναγία.
Επί μακρά σειρά ετών εργάσθηκε ως υπάλληλος της τότε Αγροτικής Τραπέζης.

    Προσωπικά θυμάμαι τις κοινωνικές τους αρετές, που με περισσή διάκριση της σκόρπιζε απλόχερα προς τον συνάνθρωπό του.
Θεωρώ ότι αξίζει να αναφερθώ σε μια προσωπική εμπειρία που είχα μαζί του, όταν ήμουν τότε παιδί των μικρών τάξεων του Δημοτικού Σχολείου.
Ο Πατέρας μου, αν και πολύ νέος μας είχε αποχαιρετήσει από τον κόσμο αυτό, την νεαρή του γυναίκα με τα 3 παιδιά, όταν εγώ ήμουν τότε ούτε τριών ετών.
Τα χρόνια τότε ήταν αρκετά δύσκολα και η μητέρα κατέβαλε μεγάλο αγώνα για να μας μεγαλώσει.
Θυμάμαι τότε, την παραμονή της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας (23 Σεπτεμβρίου), είχαμε το εσπερινό της Παναγίας.
Μεταξύ των ιεροψαλτών ήταν και ο αείμνηστος Άγγελος Παπαδόπουλος, όπου μετά το πέρας του εσπερινού, ο εφημέριος του Ναού μου έδωσε έναν ολόκληρο άρτο για να τον δώσω στον Άγγελο που βρισκόταν στο ψαλτήρι.
Αυτός μου είπε ευγενικά: Αυτόν θα τον πάρεις για το σπίτι σου.  
Η χαρά μου ήταν απερίγραπτη, και αφού τον ευχαρίστησα έβαλα σαν παιδί φτερά στα πόδια μου και τον πήγα σπίτι, για να μοιραστώ τη χαρά αυτή με τα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας.
  Ήταν ένας υπέροχος, τίμιος και ταπεινός άνθρωπος!
Άγγελε, θα σε θυμόμαστε και θα σ΄ αγαπάμε πάντα ως αναλλοίωτο και άφθαρτο διαμάντι της κοινωνίας μας, αλλά και της ψυχής μας.
Καλό σου ταξίδι, και η μνήμη σου να είναι αιώνια στη Βασιλεία του Θεού!  
Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή σου "εν σκηναίς δικαίων" και να σε συγκαταρίθμησει μετά των Αγίων του Επουρανίου Θυσιαστηρίου.
Καλό Παράδεισο Άγγελε!
Ως ελάχιστο φόρο τιμής, για πρόσωπο που έφυγε από το κόσμο αυτό, αφιερώνουμε μικρά αποσπάσματα από το Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στον Μητροπολιτικό Ναό του μνημοσύνου και των αποκαλυπτηρίων κηρού Γαβριήλ Καλοκαιρινού 26.8.2013, μέσα  από το αρχείο της ιστοσελίδας μας, όπου ακούμε τις ψαλμωδίες του και το: "Πιστεύω εις ένα Θεόν....."
 Ας τον αναπαύσει ο Κύριος εκεί όπου επισκοπεί το φως του Προσώπου Του
    Η νεκρώσιμος εξόδιος ακολουθία του εκλιπόντος γηραιού διδασκάλου της Βυζαντινής Μουσικής εψάλη την 15η Οκτωβρίου 2015, από τον  Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής του Κυρίου Φηρών Σαντορίνης.
Δείτε το βίντεο Νο1: Άγγελος Παπαδόπουλος ο αείμνηστος Ιεροψάλτης





Δείτε το βίντεο Νο2:  Παπαδόπουλος Άγγελος  Επικήδειος λόγος από τον Μητροπολίτη Θήρας και τον Πρόεδρο Ιεροψαλτών Σαντορίνης κ. Νικόλαο Βαρβαρήγο 15.10.2015




(ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ)
Θεέ μου  σε  παρακαλώ, όταν θε να πεθάνω
ας ξαναγίνω ψάλτης σου, στον κόσμο τον επάνω.
Γιατί οι ψάλτες ειν, τ' αηδόνια που σε υμνολογούνε
απ τη γη τους διάλεξες, να σε δοξολογούνε.
Αυτά αναφέρει ένα ψαλτοτράγουδο, Σεβασμιότατε, Σεβαστοί πατέρες και αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί.
Σήμερα η Ιεροψαλτική Οικογένεια  αισθάνεται πιο μικρή διότι στερείται ένα άξιο μέλος της. Θλίβεται και πενθεί διότι χάνει ένα καλλιφωνότατο συνεργάτη ένα πιστό και αγαπημένο φίλο, που εξ΄ όλης καρδίας, τίμησε την υψηλήθέση της διακονίας του ιερού αναλογίου, που του εμπιστεύθηκε η Εκκλησία.

Ο Άγγελος Παπαδόπουλος του Γεωργίου και της Καλλιόπης γεννήθηκε το έτος 1932 στα Φηρά Θήρας.
Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στα σχολεία των  Φηρών. Σαν μαθητής διακρίθηκε και αρίστευσε, όχι μόνο μέσα στα στενά όρια του νησιού μας, αλλά και μέσα στην ευρύτερη περιφέρεια των Κυκλάδων. 
Τελειώνοντας το εξατάξιο Γυμνάσιο, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη σχολή ασυρματιστών, όμως την ημέρα που ήταν να ναυτολογηθεί σε εμπορικό πλοίο, ένα δυσάρεστο οικογενειακό συμβάν τον κράτησε στην Σαντορίνη και ο ίδιος πήγε και εργάσθηκε στα ορυχεία. 
Κατόπιν δε, στην Αγροτική Τράπεζα από όπου και συνταξιοδοτήθηκε.
Η σχέση του με τη Βυζαντινή Μουσική ξεκινά από την ηλικία των εννέα χρόνων, όταν βρέθηκε για πρώτη φορά στο ψαλτήρι της Παναγιάς του Μπελλώνια. 
Σε ηλικία μόλις δέκα ετών απήγγειλε Αποστολικό Κείμενο σε καθημερινή Θεία Λειτουργία. 
Ο πατήρ Μηνάς Σκοπελίτης και ο εκκλησιαστικός επίτροπος Μανώλης Γαβαλάς αναλαμβάνουν και τον εξασκούν τακτικά στην ιερή τέχνη του ψάλλειν. 
Τις πρώτες Βυζαντινές νότες, του τις δίδαξε ο καθηγητής του στο Γυμνάσιο, Νικόλαος Αρβανίτης. 
Γεννήθηκε έτσι μια φλογερή αγάπη προς την Βυζαντινή Μουσική και αυτή ήταν που τον ώθησε να μελετήσει μόνος του πολλά από τα μεγάλα «μαθήματα» της Ψαλτικής Τέχνης, τα οποία απέδιδε με μεγάλη πιστότητα. 
Η ψαλτική ήταν η επιλογή του, ο έρωτας του, όπως ο ίδιος μας είχε πει και γι’ αυτό επιδόθηκε με πολλή υπομονή σε συνεχή εξάσκηση  κατ’ ιδίαν, μελετώντας Μουσικά Κείμενα κι έχοντας συντροφιά του μόνο μια κιθάρα. 
Μετά από παραινέσεις των τότε Μητροπολιτών: Θήρας Γαβριήλ, Κοζάνης Διονυσίου, και Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου, γράφεται κατευθείαν στο τελευταίο έτος σπουδών του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών, από όπου έλαβε το πτυχίο της Βυζαντινής Μουσικής το 1983.
Ωστόσο, ο Άγγελος Παπαδόπουλος ήταν και παραμένει συνδεδεμένος πνευματικά και ψυχικά στη συνείδηση όλων των Θηραίων με το Μεγαλυνάριο «Θεοτόκε η ελπίς», το οποίο έψαλλε στην Παράκληση και στη Θεία Λειτουργία της εορτής της Υπαπαντής του Κυρίου. 
Αρχικά από τον πατέρα Μάρκο Μπελλώνια, αργότερα κατόπιν προτροπής του Μητροπολίτη Σπυρίδωνος Ερμογένη, αλλά και από την διδαχή της αγαπημένης του μητέρας, έμαθε την ιδιαίτερη μελωδία του  "Θεοτόκε η Ελπίς" και σε ηλικία δεκατριών ετών (το έτος 1945), το ψάλλει για πρώτη φορά μπροστά από το μαρμάρινο εικονοστάσι της Μητέρας μας Παναγίας.
Τα χρόνια εκείνα Πρωτοψάλτης του ναού της Υπαπαντής, ήταν ο καλλίφωνος Μανώλης Φουστέρης, ο λεγόμενος  Κρεμμυδάς, ο οποίος είχε κοντά του τον Άγγελο αρχικά σαν ισοκράτη, μετά σαν βοηθό και αργότερα ως αριστερό ψάλτη. Κατόπιν δε της παραιτήσεως του Μανώλη Φουστέρη, γίνεται ο ίδιος πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού. Χαρακτηριστικό γεγονός της εναλλαγής αυτής ήταν το εξής: Ο Μανώλης Φουστέρης του παραχώρησε το στασίδι στο Δοξαστικό της Κασσιανής την Μεγάλη Τρίτη δείχνοντάς του με αυτό τον τρόπο το δρόμο προς την πρωτοκαθεδρία του Αναλογίου.
Ο Άγγελος Παπαδόπουλος, από το 1957 μέχρι το 1980 διετέλεσε ιδιαίτερος γραμματέας, και προσωπικός οδηγός του μακαριστού Μητροπολίτου Θήρας κυρού Γαβριήλ. 
Στάθηκε στο πλευρό του πολυπαθούς Μητροπολίτου μέχρι τις τελευταίες στιγμές της ζωής του.
Κατά κοινή ομολογία, ήταν άριστος γνώστης της Εκκλησιαστικής Βυζαντινής μας Μουσικής και αγάπησε όσο λίγοι αυτό το «θείον Τάλαντον» του ψάλλειν. 
Διέθετε αρμονική φωνή και άριστη ορθοφωνία, έψαλλε δε, με ιεροπρέπεια και ευλάβεια. 
Η μόρφωσή του τον βοηθούσε να αποδίδει ορθά το νόημα στους εκκλησιαστικούς ύμνους, προσφέροντας ρίγη συγκίνησης στο εκκλησίασμα. 
Πίστευε πολύ στην αξία της Βυζαντινής Μουσικής και φρόντιζε για την προαγωγή της. Το άσμα του απέπνεε πίστη και δύναμη, χαρίζοντας στις καρδιές των πιστών οικειότητα ενώπιον του Θεού.   
Με θλίψη μεγάλη και πόνο ψυχής, τα απαρηγόρητα τέκνα σου, η Νεκταρία και ο Γιώργος, οι συγγενείς σου, οι φίλοι σου, και όλοι εμείς οι συνάδελφοι σου Ιεροψάλτες, συναχθήκαμε εδώ αγαπημένε μας Άγγελε, για να σε αποχαιρετήσουμε  για το μεγάλο και αιώνιό σου ταξίδι.
Ήρεμος, ήσυχος, αθόρυβος, βαδίζεις γαλήνια την επάνοδο προς τον Δημιουργό.
Σίγουρα χορός αγγέλων σε συνοδεύει στο ταξίδι σου αυτό, στα ουράνια ύψη, στην αληθινή ζωή.
Κι εγώ από δω νοιώθω την ανάγκη να σε ευχαριστήσω για όλα όσα μου προσέφερες στην ψαλτική τέχνη.
Ευφραίνου εν Κυρίω Δάσκαλε, αγάλλου και χόρευε, υμνώντας με τους αγγέλους εν ουρανοίς
Αιωνία σου η μνήμη
(Νικόλαος Βαρβαρήγος, Πρωτοψάλτης Μ. Ν. Θήρας) 

Κλικ εδώ.    Πρόσωπα που έφυγαν

 Πηγή: Αρμενιστής

 Πηγή: Αρμενιστής

Κλικ εδώ, για να δείτε περισσότερη θεματολογία από την περιοχή των Φηρών της Σαντορίνης


Δείτε το: "Θεοτόκε η ελπίς................."

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Κλικ εδώ. Αρχιερατικό Συλλείτουργο στη Μητρόπολη των Φηρών Θήρας, Μνημόσυνο & Αποκαλυπτήρια κυρός Γαβριήλ 26.8.2013 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός της Υπαπαντής του Κυρίου, στο Μητροπολιτικό Ναό της Σαντορίνης 2.2.2015

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός της Υπαπαντής του Κυρίου, από τον Εσπερινό στο Μητροπολιτικό Ναό της Σαντορίνης 1.2.2014

 

 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Ο παλιός Μητροπολιτικός ναός της Υπαπαντής. Η Παναγιά του Βελώνια..... 

 

 

 

 

  Κλικ εδώ. Θεία Λειτουργία σε αίθουσα του Μητροπολιτικού Ναού της Υπαπαντής του Κυρίου στα Φηρά της Σαντορίνης, λόγω της ανακαινήσεως του Ναού 

 Κλικ εδώ.    Πρόσωπα που έφυγαν

Κλικ εδώ, για να δείτε περισσότερη θεματολογία από την περιοχή των Φηρών της Σαντορίνης

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.