Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Εορτασμός της αναμνήσεως του θαύματος των κολλύβων του Αγίου Θεοδώρου στο Καμάρι της Σαντορίνης 8.3.2014

Σήμερα γιορτάζουμε την  ανάμνηση του θαύματος του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος  και αυτό το γεγονός  τιμάται από την Εκκλησία μας το πρώτο Σάββατο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
  Όταν
βασίλευε ο Ιουλιανός ο Παραβάτης, θέλησε να επαναφέρει την ειδωλολατρική θρησκεία και για το λόγο αυτό καταδίωκε σκληρά τους πιστούς χριστιανούς! Ήθελε να
προσκυνούν και να τιμούν οι άνθρωποι τα είδωλα και να περιφρονούν τον Αληθινό Θεό!
 Τους υπέβαλλε λοιπόν σε φρικτά μαρτύρια. Τους τρυπούσε την κοιλιά, τους έβγαζε τα μάτια τους, τους ξερίζωνε τα δάκτυλα, τους έκοβε τη γλώσσα, χρησιμοποιούσε σούβλες, τους έβαζε σε τηγάνια με καυτό λάδι.
Όμως οι ανδρείοι χριστιανοί τα υπέμειναν με αφάνταστη γενναιότητα. 
Αυτός τότε μηχανεύθηκε έναν άλλο τρόπο με τον οποίον θα εξανάγκαζε τους χριστιανούς να φάνε ειδωλολατρικά φαγητά.
Γνώριζε πολύ καλά ότι οι Χριστιανοί την πρώτην εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, εξαγνίζονται με τη νηστεία, την προσευχή και τις ακολουθίες.
Κάλεσε λοιπόν τον Έπαρχο της Κωνσταντινουπόλεως και του είπε ότι, πέρα από τα φρικτά βασανιστήρια, οι Χριστιανοί δεν προσέφεραν θυσία στα είδωλα, γι΄αυτό θα πρέπει να εκμεταλλευθούν την περίοδο της αυστηρής νηστείας των Χριστιανών που έχουν κατά την περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής, και να αποσυρθούν όλα τα τρόφιμα από την αγορά, να μην υπάρχει τίποτε σ' αυτήν εκτός από εκείνα τα τρόφιμα και τα ποτά που θα δοθούν και τα οποία θα είναι ραντισμένα με το αίμα των ειδωλολατρικών θυσιών. 

Κατ' αυτόν τον τρόπο θα αγόραζαν αναγκαστικά όλοι τους από αυτά. Διότι εάν δεν θελήσουν να φάνε από αυτά, τότε θα πεθάνουν από πείνα.  Ο Θεός όμως φρόντισε να προφυλάξει τους ευσεβείς πιστούς του και έστειλε τον Άγιον Θεόδωρο ο οποίος παρουσιάσθηκε στον Πατριάρχη της Κωνσταντινουπόλεως φανερά και όχι σε όνειρο, ο οποίος του είπε να φάνε κόλλυβα τα οποία είναι βρασμένο σιτάρι και να θα μοιρασθεί στους  πιστούς Χριστιανούς. Αυτό στην πατρίδα του Αγίου  Θεοδώρου, Ευχάϊτα, το ονόμαζαν κόλλυβα.
Έτσι λοιπόν έτρωγαν κόλλυβα και έμειναν τα μολυσμένα τρόφιμα της αγοράς, μέχρις ότου αναγκάσθηκαν να τα αποσύρουν.
Το θαύμα αυτό των κολλύβων το εορτάζει η αγία μας Εκκλησία το πρώτον Σάββατον της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Έτσι λοιπόν και  στον Ενοριακό μας  Ιερό Ναό της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης που βρίσκεται στο Καμάρι της Σαντορίνης, γιορτάσθηκε ο σημερινός εορτασμός και τον οποίο μπορείτε να δείτε  αποσπασματικά, μέσα από το αρχείο της ιστοσελίδας μας.
Χρόνια Πολλά και Καλή Σαρακοστή!
Δείτε το βίντεο


Πηγή: Αρμενιστής  
Πηγή: Αρμενιστής

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.