Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Λαμπρό συλλείτουργο Πατριάρχη Μόσχας και Αρχιεπισκόπου (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ + ΒΙΝΤΕΟ)

axarnonΤου Αιμίλιου Πολυγένη
Λαμπρό συλλείτουργο τελέστηκε σήμερα, Κυριακή 2 Ιουνίου 2013 στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών, από τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.
Με τους δύο Προκαθήμενους συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας, ο Μητροπολίτης Φιλίππων κ. Προκόπιος, ο Μητροπολίτης Αιτωλίας κ. Κοσμάς,
ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, ο Μητροπολίτης Σισανίου κ. Παύλος, ο Επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ και ο Επίσκοπος Σολτσενογκόρσκι Σέργιος.
Στην προσφώνησή του ο κ. Ιερώνυμος ανέφερε: «Η ευλογητή Σας παρουσία μας επιτρέπει να εκφράσουμε, μέσα από την κοινή μετοχή στη Θεία Ευχαριστία, τα βαθύτατα αισθήματα φιλαδελφίας και τιμής που τρέφουμε προς το πρόσωπό Σας και την Εκκλησία της Ρωσίας, όπως και να διατρανώσουμε τους μακραίωνους αδελφικούς δεσμούς μεταξύ των Εκκλησιών μας.»
«Μας συνδέουν κοινές ιστορικές μνήμες και κοινοί αγώνες, και επιπλέον μας ενώνουν η μυστηριακή ζωή και η κοινή μαρτυρία κατά την εκπλήρωση της αποστολής μας στον σύγχρονο κόσμο», πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος.
Σε άλλο σημείο υπογράμμισε πως «η οικοδόμηση της ενότητος της Εκκλησίας δεν είναι κάτι δεδομένο, αλλά επιβεβαιώνεται μέσα στην εμπειρία του εκκλησιαστικού Σώματος. Είναι καρπός του Αγίου Πνεύματος και του διαρκούς αγώνος της εκκλησιαστικής κοινότητος, έκφραση της ευχαριστιακής συνειδήσεως της Εκκλησίας και αντανάκλαση της κοινωνίας των Προσώπων της Αγίας Τριάδος.»

«Παρά τη διοικητική κατάτμηση, η Ορθοδοξία παραμένει ενωμένη με την κοινή πίστη και με τον ιερό αυτό σύνδεσμο της ειρήνης και της εν Χριστώ αγάπης, η οποία δεν γνωρίζει όρια και δια της οποίας διαχρονικώς διασφαλίζεται η ενότητα και η αλήθεια της Εκκλησίας. Μολονότι κάθε μία από τις τοπικές Εκκλησίες διατηρεί τις δικές της ιδιαιτερότητες, όλες μαζί συναποτελούν τα ζωντανά μέλη ενός ενιαίου Σώματος, το οποίο συγκροτείται ευχαριστιακά με την έμπρακτη πίστη «εις μίαν, αγίαν, καθολικήν και αποστολικήν» κοινότητα», ανέφερε ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας.
Κλείνοντας ο κ. Ιερώνυμος τόνισε: «Η συνάντηση και συνομιλία του Κυρίου μας με τη Σαμαρείτιδα, στη σημερινή ευαγγελική περικοπή, της αποκάλυψε την «πηγή της ζωής», αυτή την ίδια ζωτική πνοή που έθρεψε ιστορικώς την Ελλαδική και τη Ρωσική Εκκλησία.»
Στην αντιφώνησή του ο Πατριάρχης Μόσχας αναφέρθηκε στην σημερινή ευαγγελική περικοπή που αναφέρεται στην Σαμαρείτιδα τόνισε ότι «αυτή η διδακτική ιστορία την οποία μας μετέφερε ο Άγιος Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος, εμπεριέχει το παν: οι ηθικές αρχές της ζωής, η υπέρβαση των εθνικών διακρίσεων και η υπεροχή του πνευματικού έναντι του υλικού.»
«Σήμερα λαοί πολλών χωρών με μακραίωνη ιστορία του χριστιανισμού αντιμετωπίζουν μια πολύ σοβαρή πολιτιστική πρόκληση: να ζουν με το Θεό ή χωρίς Αυτόν, να δεχθούν ως κανόνα την άρση παντός ηθικού περιορισμού ή να έχουν ως γνώμονα την ανατεθείσα υπό Αυτού σε μας ευθύνη του λόγου και των πράξεων, των ψηφιζομένων νόμων και γενικώς της κατευθύνσεως της ζωής», ανέφερε με στεντόρεια φωνή ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρωσίας.
Για να προσθέσει: «Υπό αυτές τις περιστάσεις ιδιαίτερος αναδεικνύεται ο ρόλος της Εκκλησίας, η οποία σε κάθε τόπο της παρουσίας της, είτε στην Ελλάδα, είτε στην Ρωσία, είτε στην Ουκρανία, είτε στη Λευκορωσία, είτε στη Μολδαβία ή σε υπόλοιπες χώρες, δεν παύει να υπενθυμίζει εκείνη την υψηλή κλήση, την οποία κληρονομήσαμε από του Χριστού, να είμεθα δηλονότι, το άλας του σύμπαντος κόσμου, να είμεθα φώς όλης της οικουμένης, να είμεθα ζύμη ολόκληρης της ανθρωπότητας.»
Στη συνέχεια ο Πατριάρχης Κύριλλος τόνισε: «Σε αυτό το μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό ο οποίος είναι αφιερωμένος στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Παντελεήμονα, όνομα το οποίο μιλάει μόνο του, είναι κατάλληλη πλέον στιγμή να αναφερθούμε στο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος, που βλέποντας τι σύμφορα έπληξε τους ανθρώπους, άπλωσε την χείρα ελέους και βοηθείας.»
«Ως εκπρόσωποι της Ρωσικής Εκκλησίας επιμαρτυρούμε ότι πόνεσε η καρδιά μας στο άκουσμα της συμφοράς του ομόδοξου Ελληνικού λαού. Και παρόλο που οι πιστοί της Εκκλησία μας στην πλειοψηφία τους δεν έχουν οικονομική ευχέρεια, ωστόσο προσέφεραν τον όβολό τους προκειμένου να στηρίξουν τα έργα ελεημοσύνης της αδελφής Εκκλησίας της Ελλάδος», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Μόσχας.
Κλείνοντας ο Πατριάρχης σημείωσε: «Μακαριώτατε, ευρισκόμενος στις φιλόξενες αυλές της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος, από καρδίας ευχαριστώ διά την αγάπη και τη φιλαδελφία διά των οποίων μας περιβάλατε. Χαίρομαι διά την ομοψυχία μας. Παρά τις διαφορές γλώσσης, εθίμων και ακόμα τινές τελετουργικές λεπτομέρειες, έχουμε ένα πάρα πολύ μεγαλύτερο και σημαντικότερο ενοποιητικό στοιχείο και αυτό είναι της αγάπης μας προς τον Θεό, της εν πίστει ζωής μας, της κοινής προοπτικής της αιωνιότητας, η οποία μας ενδυναμώνει στον πνευματικό μας αγώνα και κατευθύνει το έργο μας.»



IMG 0403
IMG 0406
IMG 0409
IMG 0424
IMG 0440
IMG 0443
IMG 0449
IMG 0460
IMG 0467
IMG 0472
IMG 0496
IMG 0500
IMG 0512
0516
IMG 0519
IMG 0521
IMG 0533
IMG 0535
IMG 0540
IMG 0563
IMG 0565
IMG 0580
IMG 0588
IMG 0597
IMG 0605
IMG 0624
IMG 0625
IMG 0657
IMG 0679
IMG 0682
IMG 0684
IMG 0687
IMG 0692
http://romfea.gr


22 Κλικ εδώ. Λαμπρή υποδοχή του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ) 1 Ιουνίου 2013

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.