Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Εορτασμός της Παναγίας της Πλατσανής στην Οία της Σαντορίνης +20.4.2013

Ο Ιερός Ενοριακός Ναός της Παναγίας της Πλατσανής (1965) είναι  αφιερωμένος στον Ακάθιστο Ύμνο τηςΥπεραγίας Θεοτόκου και βρίσκεται στο κέντρο της Οίας. 
Το όνομά της «Πλατσανή» οφείλεται από τον παφλασμό των κυμάτων που κτυπούσαν πάνω σ΄αυτή, σύμφωνα με την  παράδοση όταν την βρήκε ένας ψαράς στη θάλασσα η οποία του μίλησε και του είπε να χτίσουν μία εκκλησία, που να βλέπει προς την Κρήτη, γιατί η εικόνα προερχόταν από κατεστραμμένη εκκλησία της Κρήτης.

Επειδή η εικόνα πλατσούρισε στα νερά της θάλασσας, ονομάστηκε «Παναγία η Πλατσανή».

Ο παλαιότερος ο ναός ήταν χτισμένος μέσα στο κάστρο του χωριού, δηλαδή στο πολυσύχναστο σημερινό σημείο όπου όλοι οι επισκέπτες της Σαντορίνης μαζεύονται για να απολαύσουν το περίφημο ηλιοβασίλεμα της Οίας.

Όμως με τον καταστροφικό σεισμό της 9ης Ιουλίου 1956, ο ναός γκρεμίστηκε και επειδή το έδαφος στο σημείο αυτό δεν ήταν σταθερό, τον ξανάκτισαν στη σημερινή θέση του ναού που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού.



Μετά τη Θεία Λειτουργία  μοιράστηκε πανήγυρη από φασόλες και ντόπιο κρασί.










Κλικ εδώ για να δείτε το εορτασμό της "Παναγιάς της Πλατσανής" στην Οία της Σαντορίνης 31 Μαρτίου 2012

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.