Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Ενθρόνιση Μητροπολίτου Ιερισσού. Δείτε Βίντεο και Φωτογραφίες!

Με κάθε επισημότητα τελέσθηκε το Σάββατο η ενθρόνιση  του νέου Μητροπολίτη Ιερισσού κ.κ. Θεοκλήτου από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο στον Μητροπολιτικό Ναό της Αρναίας παρουσία κλήρου και λαού.
Ο νέος Μητροπολίτης κ.κ.Θεόκλητος αφίχθη στην πλατεία της Αρναίας, όπου εκατοντάδες πιστών τον περίμεναν για να φωνάξουν «Άξιος» και να πάρουν την ευλογία του. Νωρίτερα
είχε φθάσει στην Αρναία και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος.
Τον νέο Μητροπολίτη υποδέχτηκαν  ο τοποτηρητής Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ.κ. Νικόδημος και ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας  και πολλοί Μητροπολίτες:  ο Ικονίου, Θεόληπτος ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο Νέας Κρήνης Προκόπιος, ο Μιλήτου Απόστολος, ο Μαντινείας Αλέξανδρος, ο Γουμεννίσης Δημήτριος, ο Λαρίσσης Ιγνάτιος, ο Βεροίας Παντελεήμων, ο Ξάνθης Παντελεήμων, ο Διδυμοτείχου Δαμασκηνός, ο Καστορίας Σεραφείμ, ο Θεσσαλιώτιδος Κύριλλος, ο Σερρών Θεολόγος, ο Σιδηροκάστρου Μακάριος, ο Γλυφάδας Παύλος, ο Εδέσσης Ιωήλ, ο Ζιχνών Ιερόθεος, ο Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος, ο Νεαπόλεως Βαρνάβας, ο Πατρών Χρυσόστομος, ο Πολυανής Εμμανουήλ, ο Λαγκαδά Ιωάννης, ο Θεουπόλεως Παντελεήμων, ο Θερμών Δημήτριος και ο Διαυλείας Γαβριήλ. Εκ μέρους της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους ήταν ο Ηγούμενος της Μονής Καρακάλου, Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος.



Στην Αρναία βρέθηκαν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέτζος, ο οποίος είναι συντοπίτης του νέου Μητροπολίτη, βουλευτές, ο αντιπεριφεριάρχης  Αρκαδίας και ο δήμαρχος Τριπόλεως. Επίσης ήταν ο βουλευτής Χαλκιδικής Ευθύμης Καρανάσιος, ο αναπλ. περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο αντιπεριφεριεάρχης Γιάννης Γιώργος, ο δήμαρχος Πολυγύρου Αστέριος Ζωγράφος, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής.

Στην πλατεία της Αρναίας, όπου έραναν με δάφνες και ροδοπέταλα οι κάτοικοι  και οι γυναίκες είχαν βγάλει στα μπαλκόνια τα μοναδικής δεξιοτεχνίας ξακουστά υφαντά της περιοχής, ο δήμαρχος Χρήστος Πάχτας καλωσόρισε το νέο Μητροπολίτη. "Ο  λαός μας περιμένει πνευματικό στήριγμα, θα είμαστε στο πλευρό σας σε ότι χρειαστείτε" είπε χαρακτηριστικά ο κ.Πάχτας.

"Ευχαριστώ τον Θεό που με αξίωσε να πατήσω πρώτα το χώμα της Αρναίας, τον ευλογώ και τον ευχαριστώ γιατί με αξίωσε να πατήσω το χώμα της Μακεδονίας και της Χαλκιδικής",
είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Μητροπολίτης Θεόκλητος. Αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας Εκκλησίας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατ επέκταση Πολιτείας . Κάλεσε επίσης το λαό να μη φοβάται τις δυσκολίες, με την ευλογία της Παναγίας και με δύναμη θα ξεπεραστεί η κρίση και κάθε πρόβλημα.


Οι κάτοικοι δώρισαν στο νέο Μητροπολίτη ένα χειροποίητο υφαντό χαλί.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ


Στη συνέχεια με πομπή κατευθύνθηκαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Στεφάνου Αρναίας.

Ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ ανέγνωσε την εγκύκλιο της Συνόδου και το Προεδρικό Διάταγμα για την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Ιερισσού και αμέσως μετά τελέσθηκε η Ακολουθία της Ενθρονίσεως.

Προσφώνησαν το Νέο Μητροπολίτη ο Μητροπολίτης Ικονίου Θεόληπτος, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου, ο Τοποτηρητής της Μητροπόλεως Ιερισσού Αρδαμερίου και Αγίου Όρους Μητροπολίτης Κασσανδρείας Νικόδημος, ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος, ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Ιωάννης Γεώργος, εκπροσώπου του Ιερού Κλήρου τη Μητροπόλεως Ιερισσού, ο πρωτοσύγκελλος Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Μαΐδώνης.

Στον ενθρονιστήριο λόγο του ο Μητροπολίτης Ιερισσού ευχαρίστησε όσους βρέθηκαν αρωγοί στην πορεία του. "Είναι η ώρα να μιλήσωμε σε ψυχές χάριν των οποίων Χριστός απέθανεν. Και πρώτα απ’ όλα στον φιλόθεο ιερό Κλήρο της Ιεράς αυτής Μητροπόλεως. Στους συνεργάτες και συνεκδήμους του μακαριστού Μητροπολίτου Νικοδήμου. Άγιοι πατέρες με τη χάρη του Θεού είμαι ο Επίσκοπός σας και σεις η δόξα μου, το σέμνωμά μου, η μέριμνά μου, η άμετρη χαρά μου και κυρίως η ελπίδα μου. Σας προσκαλώ να είστε κοντά μου, δίπλα μου. Είστε της Εκκλησίας ποιμένες; Είστε του Χριστού ποιμένες; Άρα είστε και του Επισκόπου αδελφοί, φίλοι, τέκνα πνευματικά, συνεργάτες, συστρατιώτες. Σας διαβεβαιώ ότι επιθυμώ και προσδοκώ ανά πάσαν στιγμήν να υπερηφανεύωμαι για σας κράζων˙ «ουδένα…έχω ισόψυχον» (Φιλ. β 20), παρά μόνον σας και τις χριστοκίνητες καρδιές σας", πρόσθεσε επίσης ο κ. Θεόκλητος.



Σε άλλο σημείο ανέφερε: "Απευθύνομαι ειδικώς προς τους δύο πρώτους εκλεκτούς συνεργάτες του μακαριστού Μητροπολίτου Νικοδήμου. Τον άγιο Πρωτοσύγκελλο, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομο Μαϊδώνη και τον άγιο Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ιγνάτιο Ριγανά. Έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα αρίστη συμπεριφορά απέναντί μου και πνεύμα συνεργασίας ζηλευτό. Το δε έργο τους είναι όντως θεάρεστο. Ήλθαν ευγενέστατα και μετείχαν εις την εις Επίσκοπον χειροτονίαν μου εις Τρίπολιν. Το τιμώ τούτο. Ήσαν συνυποψήφιοί μου κατά την εκλογήν του νέου Μητροπολίτου της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Τίποτε δεν τους εμπόδισε να χαρούν στη χαρά μου και να αποδεχθούν την απόφαση της Εκκλησίας περί του προσώπου μου ως Επισκόπου τους. Άγιοι πατέρες, επιθυμώ διακαώς την αδιατάρακτη συνέχιση του έργου σας, την άδολη και καρποφόρα συνεργασία μαζί σας και προσβλέπω στην αγάπη και τον σεβασμό σας σε όσα η τάξις της Εκκλησίας ορίζει και σας διαβεβαιώ «μάρτυς γαρ μου εστίν ο Θεός, ως επιποθώ πάντας υμάς εν σπλάγχνοις Ιησού Χριστού» (Φιλ. α 8). Εύχομαι δε και η δική σας ανέλιξη σε ανώτερες εκκλησιαστικές βαθμίδες να είναι τάχιστη και ανάλογη του κόπου και του ιδρώτος του προσώπου σας στο νοητό πνευματικό στάδιο της Εκκλησίας μας."

του Θοδωρή Δούκα
φωτογραφίες του Στέλιου Ρήγα























http://www.halkidikinews.gr

__________________
Βιογραφικό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιερισσού, Αρδαμερίου και Αγίου Όρους Θεοκλήτου
Ο Αρχιμανδρίτης Θεόκλητος, κατά κόσμον Παναγιώτης Αθανασόπουλος, του Γρηγορίου και της Αδαμαντίας, εγεννήθη εις Τρίπολιν Αρκαδίας τη 13η Νοεμβρίου 1955. Έλαβεν τα εγκύκλια γράμματα εις Τρίπολιν και εν συνεχεία εσπούδασεν εις την Θεολογικήν Σχολήν του Πανεπιστημίου Αθηνών, λαβών το πτυχίον με άριστα.
Εκάρη Μοναχός υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κυρού Θεοκλήτου Β (Φιλιππαίου) τη 6η Δεκεμβρίου 1978. Υπό του ιδίου Μητροπολίτου εχειροτονήθη Διάκονος τη 10η Δεκεμβρίου 1978 και Πρεσβύτερος τη 26η Οκτωβρίου 1980 εις τον Ιερόν Ναόν Αγίου Δημητρίου Τριπόλεως, προχειρισθείς αυθημερόν εις Αρχιμανδρίτην. Δια της υπ’ αριθμ. 1255/553/3-4-1979 Πράξεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, διωρίσθη Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας, ενώ δια του υπ’ αριθμ. Πρωτ. 11/10-1-1992 Αρχιερατικού Γράμματος του Σεβ. Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κυρού Θεοκλήτου Β , διωρίσθη Πρωτοσυγκελλεύων της Ιεράς Μητροπόλεως.
Είναι μέχρι σήμερον υπεύθυνος του Ποιμαντικού έργου εις τας Δικαστικάς Φυλακάς Τριπόλεως, καθώς επίσης υπεύθυνος του Νεανικού και Κατηχητικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας. Εκ παραλλήλου εξυπηρετεί τας Εφημεριακάς ανάγκας των Ενοριών Αγίου Δημητρίου Καλτεζών και Τιμίου Προδρόμου Μαυρογιάννη Μαντινείας. Έχει δημοσιεύσει αρκετάς εποικοδομητικάς μελέτας θεολογικού και κοινωνικού περιεχομένου εις Εφημερίδας και Περιοδικά και έχει συγγράψει και εκδώσει δύο βιβλία. Το πρώτον με τίτλον «ΕΚΚΛΗΣΙΑ: Ο ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ» και το δεύτερον υπό τον τίτλον «ΑΠΟ ΠΤΕΡΥΓΩΝ ΑΜΒΩΝΟΣ».

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.