Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Γιαγιά 90 χρονών

Πριν από τα Χριστούγεννα του 1992, μια κυρία παρέδωσε αντίγραφο από τη χειρόγραφη διαθήκη μητέρας της, ανορθόγραφη και κακογραμμένη, με γνήσιο όμως πνευματικό περιεχόμενο.

Η μητέρα αυτή είχε τέσσερις κόρες κι έναν γιό. Και τα πέντε της ήταν παντρεμένα και είχε δεκαπέντε εγγόνια. Αποσπάσματα από αυτή τη διαθήκη θα σάς αναφέρω:

«Αγαπημένα μου παιδιά (τους αναφέρει έναν-έναν, τα παιδιά της, τους γαμπρούς, την νύφη και εγγονάκια, εικοσιπέντε ονόματα). Σας φιλώ και σας αποχαιρετώ. Αυτό το γράμμα θα το ανοίξετε και θα το διαβάσετε μετά τον θάνατο μου...

Η πρώτη σας δουλειά μόλις σηκωθείτε πρωί-πρωί είναι πρώτα να πλυθείτε, ν' ανάψετε το καντηλάκι σας και να θυμιάσετε όλο το σπίτι. Κατόπιν θα κάνετε την προσευχή σας, όπως σας την έμαθα από την Συνέκδημο. Το ίδιο θα κάμουν -αν θέλουν- και οι άνδρες σας και η νύφη μου και όλα τα εγγονάκια. Και ύστερα όλοι στις δουλειές σας. Μόνο έτσι θα σκεπάζει και θα ευλογεί ο Θεός και τη δουλειά και την οικογένεια σας.

Κάθε Κυριακή πρωί όλοι σας στην Εκκλησία το ίδιο και κάθε μεγάλη γιορτή.
Κάθε βράδυ, μικροί-μεγάλοι, πριν από τον ύπνο θα διαβάζετε το Απόδειπνο, τους Χαιρετισμούς, την Καινή Διαθήκη, Ψαλτήρι και την "Αμαρτωλών σωτηρία".

Μην ξεχνάτε και τις νηστείες -να τις κρατάτε όλες- όπως σας τις βαστούσα κι εγώ από έξι χρονών και μετά. Όλα αυτά, αγαπημένα μου παιδιά και εγγόνια, όταν θα τα κρατάτε, θα είναι σαν να μου ανάβετε κάθε μέρα κεράκι. Θα είναι για μένα το καλύτερο καθημερινό μνημόσυνο. Έτσι θα με θυμάστε στις προσευχές σας... Να τηρείτε τα θρησκευτικά έθιμα της Πατρίδας μας και να μη σας αρέσουν τα εγκόσμια, αλλά να τα αφήνετε αυτά στην άκρη και να ακλουθείτε τα ουράνια, γιατί όλα (τα εγκόσμια) είναι πρόσκαιρα και μάταια.

π. Στέφανος Κ. Αναγνωστόπουλος, Από το βιβλίο «Ελληνορθόδοξη Πορεία»,
Εκδόσεις Σουπερ Μαρκετ Δούκας

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.