Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Προσκυνητής στο άφθαρτο λείψανο του Αγιου Γρηγορίου του Δεκαπολίτου στη Μονή Μπίστριτσα-Ρουμανία



Στην Ρουμανία όταν λες Μπίστριτσα η σκέψη σου πηγαίνει σε δύο διασημα μοναστήρια της Ρουμανικής Ορθοδοξίας.Στη παλιά ησυχαστική λαύρα της Μολδαβίας και στη Βίλτσεα στα όρη Καπατσάνιι κοντά στον ποταμό Μπίστριτσα.Και όπως ο ποταμός που κυλώντας αφήνει τα ίχνη του στα τείχη της μονής έχει την ονομασία ‘’γρήγορος’’(bistro στα σλάβικα ),έτσι και ο χρόνος που κυλάει γρήγορα και αδυσώπητα ‘εχει αφήσει τα ίχνη του στις πέτρες της εκκλησίας που έχτισε η οικογένεια Κραιοβεσκο.

Στα 1497 ο Μπάρμπου Κραιοβεσκου έχτισε μια εκκλησια.Πηγαινοντας στην Κωνσταντινουπολη συνενοήθηκε μ’έναν τούρκο για να αγοράσει τα λείψανα του Αγίου Γρηγορίου.Δεχομενος τις απαιτήσεις του τουρκου έβαλαν σε μια ζυγαρια το λείψανο από την μια μεριά και από την άλλη χρυσα νομίσματα.Ενω είχε βάλει ελάχιστα νομίσματα, το λείψανο σηκώθηκε και στάθηκε στο ίδιο ύψος.Οταν είδε ο τούρκος το θάυμα φώναξε:’’Κοίτα ο χριστιανός στον χριστιανό πάει’’Έτσι έφερε τα λείψανα στη Μονή Μπίστριτσα της Ολτενίας οπου γίνονται πολλά θαύματα.
Το μοναστήρι το έκλεισαν οι κομμουνιστες το 1959 και το μετέτρεψαν σε επαγγελματική σχολή του υπουργειου υγείας.Το άφθαρτο άγιο λείψανο περίμενε 25 ολόκληρα χρόνια να ξανανοίξει ο Ναός.Αυτό έγινε το 1984 με τιτάνιες προσπάθειες του επισκόπου Γερασίμου Κρίστεα.

Ένα θαύμα του Αγίου
Στις 21 Ιουνιου 1958 ένας κλέφτης έσπασε την πορτα της μονής και έκλεψε το μεγάλο δάκτυλο από το δεξί χέρι του Αγ.Γρηγορίου.
Ο ιερέας άρχισε να προσεύχεται θερμά ήταν και οι δύσκολοι καιροί των διωγμων.Την αμέσως επόμενη νύχτα ο ιερέας είδε στον ύπνο του τον Άγιο Γρηγόριο ο οποίος του είπε:’’Σήκω και πήγαινε στο χωριό Μουερεάσκα στο σπίτι του Ιον Φλορέσκου και πες του να μου δώσει πίσω ότι έκλεψε!Την επόμενη μέρα ο τρομαγμένος ιερέας πήγε και έφερε πίσω στο Ναό το δάκτυλο.
Η μνήμη του εορτάζεται στις 20 Νοεμβρίου.
http://proskynitis.blogspot.com/2009/11/blog-post_7019.html

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.