Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Ο Νεομάρτυρας Φιλούμενος ο Αγιοταφίτης, κατακρεουργήθηκε με τσεκούρι κατά την διάρκεια του Εσπερινού


Πριν ένα χρόνο, στις 29.11.2009, στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων έγινε ή τελετή κατατάξεως στο αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας του νέου ίερομάρτυρος Φιλουμένου του Άγιοταφίτου. Ή μνήμη του ορίστηκε να τιμάται στις 29 Νοεμβρίου.
Ό άγιος Φιλούμενος γεννήθηκε το 1913 στη Λευκωσία από γονείς ευσεβείς. Μαζί με τον δίδυμο αδελφό του Έλπίδιο, σε ηλικία 14 ετών, αναχώρησαν για την ιερά μονή Σταυροβουνίου. Το 1934 πήγαν στο
Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, φοιτητές στη σχολή της Αγίας Σιών. Το 1937 έκάρησαν μοναχοί. Ό π. Φιλούμενος χειροτονήθηκε πρεσβύτερος το 1943 και για 45 συνεχή χρόνια υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις και διακονίες στην Αγία Γή. Έζησε αθόρυβα, ταπεινά, με φόβο θεού και πολλή αγάπη, ζηλωτής φύλακας φρουρός των άγιων τόπων και «τρόπων αιωνίων».
Το 1979 μετατέθηκε στο Φρέαρ τού Ιακώβ. Εκεί φανατικοί Εβραίοι τον απειλούσαν ότι, αν δεν εγκαταλείψει το Φρέαρ πού τούς ανήκει και πάρει τον Εσταυρωμένο και τις εικόνες να φύγει, θα τον σκοτώσουν. Ό άγιος τούς απάντησε ότι θα μείνει πιστός φύλακας του προσκυνήματος, έστω κι αν μαρτυρήσει εκεί.
Στις 29 Νοεμβρίου, ήμερα της μνήμης τού αγίου μάρτυρος Φιλουμένου, ενώ τελούσε τον Εσπερινό, φανατικοί Σιωνιστές τον κατακρεούργησαν με τσεκούρι. Ή κοπή των τριών δακτύλων τού δεξιού χεριού και ή φρικτή χάραξη του Σταυρού στο πρόσωπο του έδειξαν ότι τον βασάνισαν άγρια, για να αρνηθεί την πίστη του. Στη συνέχεια βεβήλωσαν και κατέστρεψαν τον ιερό χώρο με χειροβομβίδα. Ό π. Σωφρόνιος ομολόγησε συγκλονισμένος ότι το τίμιο λείψανο του παρέμεινε 5 ήμερες ζεστό και εύκαμπτο και ότι τον «βοήθησε» για να τον ντύσει. Ό δε αδελφός του π. Έλπίδιος, αν και μίλια μακριά, τον άκουσε να λέγει: «Αδελφέ μου, με σκοτώνουν προς δόξαν Θεού. Σε παρακαλώ μην αγανακτή σεις».
Το εύωδιάζον και θαυματουργό σκήνωμα του βρίσκεται στο Φρέαρ του Ιακώβ, εντός μεγαλοπρεπούς ιερού ναού επ' ονόματι της αγίας Φωτεινής, του αγίου Φιλουμένου και του αγίου Ιουστίνου. Στον κτήτορα του ναού αυτού π. Ιουστίνο ό άγιος εμφανίζεται συχνά και τον προστατεύει από τις συ­νεχιζόμενες επιθέσεις των φανατικών Εβραίων.
Ό άγιος μάρτυρας Φιλούμενος μαζί με τούς «έσφαγμένους διά την μαρτυρίαν του Άρνίου» δέε ται ακατάπαυστα για τα δίκαια της Ορθοδοξίας μας και τούς φρουρούς της. Και περιμένει στη δόξα του ουρανού όσους και σήμερα δίνουν τη μαρτυρία τους, αμετακίνητοι φύλακες στις Θερμοπύλες της Ορθόδοξης πίστεως και παραδόσεως μας.
«Η Δράσις»Νοέμβριος 2010
πηγή: ΑΚΤΙΝΕΣ

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.